Skip to content

Personlig utvikling og lederutvikling hånd i hånd

Lederutvikling og personlig utvikling. To konsepter som går i hånd i hånd.

 

Lederutvikling og personlig utvikling er to konsepter som går hånd i hånd, og hvor begge spiller en avgjørende rolle for å skape inspirerende, effektive og selvbevisste ledere. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på sammenhengen, og gi noen eksempler på hvordan de fungerer i samspill.

 

Skrevet av Vegard Huus.

 

Personlig utvikling er et kontinuerlig arbeid med å forbedre egne ferdigheter, kunnskap, holdninger og vekstmuligheter. 

Det å jobbe med personlig utvikling krever en stor selvinnsikt, en god evne til å reflektere over egne styrker og svakheter og ikke minst et ønske om å bli bedre. Å utvide sine egne horisonter og å gjøre konkrete handlinger for å maksimere sitt eget potensial blir bare viktigere og viktigere, i en verden som skriker et gode ledere, og hvor samfunnsutviklingen går i et forrykende tempo. Personlig utvikling er en nøkkelkomponent i å oppnå personlig vekst og selvtillit.

Lederutvikling er en målrettet tilnærming som tar sikte på å forbedre og styrke evnene, ferdighetene og kvalitetene til enkeltpersoner som er i, eller ønsker å innta, lederposisjoner.

Lederutvikling handler om å hjelpe ledere med å bli bedre i utførelse av sitt lederskap. Bedre på kommunikasjon, beslutningstaking, konflikthåndtering, evne til å motivere og inspirere sitt team for å nevne noe. En god leder er ikke bare dyktig i å styre oppgaver, men også i å lede og støtte sitt team på en som fremmer dere vekst og suksess.

Personlig utvikling og lederutvikling hånd i hånd.

Samspillet mellom personlig utvikling og lederutvikling er essensielt. Når en leder jobber med å forstå seg selv bedre og hva de er flinke til, blir det enklere å se hvor de kan bli bedre som ledere. Dette gjør dem mer ekte og oppriktige i måten de leder på, noe som kan inspirere tillit og engasjement i teamet. Det å motivere andre til å sette seg store mål, gi positiv tilbakemelding og å gi sjanser til å lære og vokse er viktige oppgaver som leder og som man kan bli enda bedre på gjennom personlig utvikling. En leder som bryr seg om personlig utvikling, vil naturlig ønske å hjelpe teamet til utvikling også. Når ledere og teammedlemmer jobber sammen på denne måten skapes et sterkt og suksessrikt arbeidsmiljø.

Eksempler på samspill:

La oss si at en leder arbeider med å forbedre sin kommunikasjonsevne. Kanskje ved hjelp av refleksjon, kurs, webinar eller worskhop om effektiv kommunikasjon. Når lederen blir bedre til å uttrykke seg tydelig og lytter aktivt til andre, vil dette ikke bare påvirke deres egen selvtillit, men også skape et mer positivt og produktivt arbeidsmiljø.

En leder som ønsker å bli en bedre motivator kan utforske ulike motivasjonsteorier, forstå hvordan mennesker reagerer på ulike type belønninger og annerkjennelser, og deretter implementere disse innsiktene i praksis. Dette kan for eksempel inkludere å utøve mer individuell annerkjennelse og feiring av prestasjoner. En leder som prioriterer egen motivasjon og viser eksempelets kraft, ved å sette mål for sin egen vekst og del dem med teamet kan inspirere andre til å gjøre det samme.

Konklusjon:

Samspillet mellom personlig utvikling og lederutvikling er uunnværlig for å bygge sterke og inspirerende ledere. Når en leder setter søkelyset på sin egen personlige vekst, styrker det deres evne til å lede og støtte teamet på en autentisk måte. Dette skaper et miljø som fremmer kollektiv vekst og suksess. Med kontinuerlig refleksjon, læring og selvforbedring kan ledere trives i sine roller og lede med ekte innflytelse.

 

Kildehenvisning:

  1. Coleman, D. (1995). Emotional Intelligence. Bantam Books.
  2. Covey S.R. (1989). The 7 Habbits of Highly Effective People.
  3. Blanchard, K. & Hodges, P. (2003). Lead like Jesus: Lessons from the Greatest Leadership Role Model of All Time.

 

 

,